11. kesäkuuta 2015

"NYKYLAPSET"




Ollaan käyty nyt lämpien kelien alettua taas joka päivä ulkona leikkimässä ja Rosakin on alkanut oikeasti leikkimään. Hiekkalaatikolla tehdään hiekkakakkuja ja lapioidaan hiekkaa ämpäriin. Keinussa käydään kiikkaamassa ja liukumäessä laskeminen on superkivaa! Rosalla on jo ihan ison tytön elkeet ja on ihana katsoa, kuinka hän leikkii. Kotona kun kuulee, että ollaan menossa ulos, on Rosa jo ämpäri kädessä ulko-ovella odottamassa ja hokee "kiikkaa, kiikkaa". Touhukas tyttö, ei malta olla paikoillaan kauaa ja on paljon äänessä.

Musta on erityisen ihanaa, että Rosa viihtyy ulkona ja on innoissaan aina sinne lähdössä, koska on surullista miten nykyään lapset - ihan yksivuotiaatkin vasta - "leikkii" älypuhelimilla ja tableteilla ja tietokoneella. Pelaa ja katsoo netflixistä elokuvia ja sarjoja. Meillä ei katsota edes teeveestä lastenohjelmia. Rosa ei katso telkkaria ollenkaan. Ja ei, kukaan ei Rosaa kiellä katsomasta, mutta Rosa mielummin leikkii ja lukee kirjoja. Ja naiivisti toivonkin, että hän pysyisi aina tällaisena. Meillä ei muutenkaan katsota paljoa telkkaria, joten meiltä vanhemmilta ei edes tule oppimaan, että telkkaria pitäisi olla katsomassa aamusta iltaan. Tietokoneellakaan me ei olla Rosan ollessa hereillä juuri lainkaan. Puhelimen käyttöä voitaisiin vähentää - ainut viihde-elektroniikka väline, mitä tulee oikeasti käytettyä päivittäin. Paha tapa, mutta parhaani mukaan oon yrittänyt irrottaa otetta luurista enemmän. Toivottavasti kukaan ei nyt käsitä niin, että se luuri olisi kädessä 24/7, koska se eii ole, mutta on liikaa ainakin mun mielestä ja mielummin keskittyisin enemmän pikkutaaperon leikkeihin.

Olin itse lapsena ja nuorena tosi luonnonläheinen. Ja oon kyllä edelleen, mutta en ihan samalla tavalla. Pikkutyttönä tuli nimittäin leikittyä joka ikinen päivä metsissä, satoi tai paistoi. Ulkona tuli oltua suurin osa koko lapsuudesta varmaan. Äidin ja sen miehenkin kanssa käytiin patikoimassa ja ulkoiltiin paljon. Samaa haluan tarjota Rosalle. Parempi vaihtoehto niille tablettipeleille. Miks pelata tabletilla tai älyluurilla kalanongintapeliä, kun voi mennä järvelle mato-ongelle oikeesti. Mietikkää sitä. Siihen tää on menny tää nykyaika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

feel free to comment!